Categories
Kuchnia i kulinaria Uncategorized

Zdrowe i lekkie świąteczne przysmaki

Okres świąteczny uznajemy zwykle za czas, w którym rezygnujemy z wszelkich diet i pozwalamy sobie na trochę tuczącego, niezdrowego jedzenia. Jednak nie każda z tradycyjnych potraw świątecznych musi być niezdrowa. W niektórych przypadkach jest wręcz przeciwnie. Jakie zdrowe rzeczy możemy znaleźć na wielkanocnym stole?

 

Chrzan tarty

 

Popularna potrawa podawana w Wielkanoc jako dodatek do białej kiełbasy to chrzan tarty z dodatkiem śmietany, cukru i soku z cytryny.
Chrzan jest bardzo zdrową rośliną. Ma właściwości bakteriobójcze, więc jest naturalnym lekiem na niektóre infekcje. Zawiera też bardzo dużo witaminy C, która poprawia odporność organizmu. Przyśpiesza także przemianę materii, co jest bardzo ważne w święta, kiedy spożywamy większą niż na co dzień ilość pokarmów.

Faszerowane jajka

 

Na wielkanocnym stole można zazwyczaj znaleźć wiele rodzajów faszerowanych jaj. Zazwyczaj wyjęte jest z nich żółtko i zastąpione zostaje farszem.
Jest to całkiem dobre rozwiązanie. Żółtko jest znacznie bardziej kaloryczną częścią jaja niż białko, więc usunięcie go i zastąpienie na przykład koperkiem, cebulą czy pomidorami sprawi, że potrawa będzie miała mniej kalorii, co jest świetną wiadomością dla osób dbających o linię.

 

Babka wielkanocna

 

Ciasta raczej nie należą do dietetycznych dań. Jednak prosta baba wielkanocna nie musi być bardzo kaloryczna.
Możemy zrobić taką babkę, która zamiast cukru będzie zawierać słodzik lub stewię. To znacznie ją “odchudzi”. Nie musimy polewać jej także obficie czekoladą. Jogurtowa babka jest równie pyszna.

 

Rzeżucha

 

Na wielkanocnym stole zazwyczaj można znaleźć także rzeżuchę. Warto dodać ją do jaj, sałatek czy kanapek.
Jest przede wszystkim cennym źródłem witaminy C. Oprócz tego zawiera ważne mikroelementy: żelazo, magnez, wapń, jod i chrom. Nie ma zatem wątpliwości, że warto dodawać ją niemalże do każdego wielkanocnego dania.

 

Lekki barszcz biały

 

Tradycyjna wielkanocna zupa – barszcz biały jest bardzo kaloryczna. Można ją jednak nieco “odchudzić” na swoje potrzeby.
Możemy zrezygnować z dodawania śmietany, boczku i kiełbasy. Zastąpmy te składniki zdrowymi warzywami: selerem czy korzeniem pietruszki. Natomiast natkę pietruszki możemy wykorzystać do posypania gotowej zupy.

Świąteczne potrawy, przygotowywane tradycyjnie na Wielkanoc nie muszą być niezdrowe czy ciężkostrawne. W niektórych z nich można zamienić kilka składników tak, aby były lżejsze i zdrowsze. Inne mają właściwości prozdrowotne same w sobie – na przykład chrzan tarty czy rzeżucha. Warto dbać o swoje zdrowie także w święta.

Idealny na świąteczny stół chrzan tarty znajdziesz na sklep.vitapol.net